SQL Clone
SQLServerCentral is supported by Redgate
 
Log in  ::  Register  ::  Not logged in
 
 
 


Report Builder 2008: cannot retrieve application. Authentication error


Report Builder 2008: cannot retrieve application. Authentication error

Author
Message
yabay
yabay
SSC Rookie
SSC Rookie (25 reputation)SSC Rookie (25 reputation)SSC Rookie (25 reputation)SSC Rookie (25 reputation)SSC Rookie (25 reputation)SSC Rookie (25 reputation)SSC Rookie (25 reputation)SSC Rookie (25 reputation)

Group: General Forum Members
Points: 25 Visits: 118
Hi Everyone,

We have recently deployed reports on SQL ReportServer 2008 and able to test AdHoc reports from a same server. But trying to execute theadhoc reports from external computers not in the same domain as the reports server we get the error "cannot retrieve application. Authentication error" and it generates a log file that has the following error report:

Downloading http://Ipaddress/ReportServer/ReportBuilder/ReportBuilder.application did not succeed.
The remote server returned an error: (401) Unauthorized.

Thanks,
yabay
Mike Mortensen
Mike Mortensen
SSC Rookie
SSC Rookie (39 reputation)SSC Rookie (39 reputation)SSC Rookie (39 reputation)SSC Rookie (39 reputation)SSC Rookie (39 reputation)SSC Rookie (39 reputation)SSC Rookie (39 reputation)SSC Rookie (39 reputation)

Group: General Forum Members
Points: 39 Visits: 24
had the same issue, and an easy fix

on the remote machine, go to your User Account in Control Panel
Pick your Account
Select Manage Network Passwords
add an entry
put in the name of the report server
put in the user and password you use to login
apply it

try to run the report builder app again and it should download and install

has to do with permissions not getting passed for non-domain memebers so that the ClickOnce install routine can download the application file



yabay
yabay
SSC Rookie
SSC Rookie (25 reputation)SSC Rookie (25 reputation)SSC Rookie (25 reputation)SSC Rookie (25 reputation)SSC Rookie (25 reputation)SSC Rookie (25 reputation)SSC Rookie (25 reputation)SSC Rookie (25 reputation)

Group: General Forum Members
Points: 25 Visits: 118
Hi Mike,

Thanks a lot. I followed the steps you provided and solved the issue.

Have a nice day.
yabay.
jbillingsley
jbillingsley
Forum Newbie
Forum Newbie (7 reputation)Forum Newbie (7 reputation)Forum Newbie (7 reputation)Forum Newbie (7 reputation)Forum Newbie (7 reputation)Forum Newbie (7 reputation)Forum Newbie (7 reputation)Forum Newbie (7 reputation)

Group: General Forum Members
Points: 7 Visits: 14
Any other solutions to this? The workaround Mike gave does work and so far is the only way I can get Report Builder to launch from a non-domain computer. The (perceived) problem is that when you have the credentials stored,, you don't get prompted for a login at all when you hit the report manager site, which doesn't fly for many company security policies.



yizhenli
yizhenli
Grasshopper
Grasshopper (13 reputation)Grasshopper (13 reputation)Grasshopper (13 reputation)Grasshopper (13 reputation)Grasshopper (13 reputation)Grasshopper (13 reputation)Grasshopper (13 reputation)Grasshopper (13 reputation)

Group: General Forum Members
Points: 13 Visits: 17
I had same issue before.
Try to save your logon id and password when you logon to http://report server host name/reports. it worked.
hope it help you.
trent.ballew
trent.ballew
Forum Newbie
Forum Newbie (7 reputation)Forum Newbie (7 reputation)Forum Newbie (7 reputation)Forum Newbie (7 reputation)Forum Newbie (7 reputation)Forum Newbie (7 reputation)Forum Newbie (7 reputation)Forum Newbie (7 reputation)

Group: General Forum Members
Points: 7 Visits: 15
This can also be due to the userid and password not being sent automatically to the site.

Either add the site to your "LocalIntranet" zone in IE (which automatically sends id and password) or make sure that the "automatic login with current username and password" option is set for the "Logon" option in the Internet zone.
pjlewis
pjlewis
Valued Member
Valued Member (54 reputation)Valued Member (54 reputation)Valued Member (54 reputation)Valued Member (54 reputation)Valued Member (54 reputation)Valued Member (54 reputation)Valued Member (54 reputation)Valued Member (54 reputation)

Group: General Forum Members
Points: 54 Visits: 106
Mike.

My server (yes, I am having the same issue) has the Windows 2008 R2 operating system and I don't see the Network Password option.

Can you offer a tip?

Thanks.

by the way, when I open the Report Server home page on the server and click Report Builder, it opens normally. Its on my laptop that I get the Authentication Error.

Thanks again.
kmdavisjr
kmdavisjr
SSC Rookie
SSC Rookie (29 reputation)SSC Rookie (29 reputation)SSC Rookie (29 reputation)SSC Rookie (29 reputation)SSC Rookie (29 reputation)SSC Rookie (29 reputation)SSC Rookie (29 reputation)SSC Rookie (29 reputation)

Group: General Forum Members
Points: 29 Visits: 148
Perfect! Thanks!
hianshul
hianshul
Forum Newbie
Forum Newbie (6 reputation)Forum Newbie (6 reputation)Forum Newbie (6 reputation)Forum Newbie (6 reputation)Forum Newbie (6 reputation)Forum Newbie (6 reputation)Forum Newbie (6 reputation)Forum Newbie (6 reputation)

Group: General Forum Members
Points: 6 Visits: 4
Exact solution to the problem. Thanks.
Go


Permissions

You can't post new topics.
You can't post topic replies.
You can't post new polls.
You can't post replies to polls.
You can't edit your own topics.
You can't delete your own topics.
You can't edit other topics.
You can't delete other topics.
You can't edit your own posts.
You can't edit other posts.
You can't delete your own posts.
You can't delete other posts.
You can't post events.
You can't edit your own events.
You can't edit other events.
You can't delete your own events.
You can't delete other events.
You can't send private messages.
You can't send emails.
You can read topics.
You can't vote in polls.
You can't upload attachments.
You can download attachments.
You can't post HTML code.
You can't edit HTML code.
You can't post IFCode.
You can't post JavaScript.
You can post emoticons.
You can't post or upload images.

Select a forum

































































































































































SQLServerCentral


Search