Click here to monitor SSC
SQLServerCentral is supported by Red Gate Software Ltd.
 
Log in  ::  Register  ::  Not logged in
 
 
 
        
Home       Members    Calendar    Who's On


Add to briefcase 12»»

SQL Server Agent failed to start Expand / Collapse
Author
Message
Posted Tuesday, August 17, 2010 2:34 AM


SSC Veteran

SSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC Veteran

Group: General Forum Members
Last Login: Thursday, March 29, 2012 5:22 AM
Points: 260, Visits: 800
Experts,

Greetings for the day...!!

I have severe problem, please help me to fix this.


I have a box which is with SQL 2005 EE + SP3 updated on Win 2003 + SP2.

Suddenly SQL Server agent failed to start, Log has no such cause and information other than agent shutdown.....

---------------------------
WMI Provider Error
---------------------------
The service did not respond to the start or control request in a timely fashion. [0x8007041d]
---------------------------
OK
---------------------------


cmd:

The application failed to initialize properly (0xc0000005). Click on OK to terminate the application.


No where found the resolution for this..


Can anyone have any ideas...??

Fast help appreciated...


Thanks,
- Win.



Cheers,
- Win.

" Have a great day "
Post #970191
Posted Tuesday, August 17, 2010 2:48 AM
SSC Veteran

SSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC Veteran

Group: General Forum Members
Last Login: Sunday, November 2, 2014 3:54 AM
Points: 225, Visits: 475
Hi..

Can you plz provide more info on this as.... what exactly happen when the agent wasn't starting?? was it crashed or machine was rebooted or services were rebooted.... plz post the sql error log and sql server entries from event viewer...

Post #970201
Posted Tuesday, August 17, 2010 2:55 AM


SSC Veteran

SSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC Veteran

Group: General Forum Members
Last Login: Thursday, March 29, 2012 5:22 AM
Points: 260, Visits: 800
Hi,

It was failed when server was rebooted. And we updated the domain account and password and tried restarting the services, but still it failed.....


Please find the below error log.

2010-06-25 02:52:33 - ? [100] Microsoft SQLServerAgent version 9.00.4035.00 (x86 unicode retail build) : Process ID 5172
2010-06-25 02:52:33 - ? [101] SQL Server REDMOND\XXXX version 9.00.4035 (0 connection limit)
2010-06-25 02:52:33 - ? [102] SQL Server ODBC driver version 9.00.4035
2010-06-25 02:52:33 - ? [103] NetLib being used by driver is DBNETLIB.DLL; Local host server is REDMOND\XXXX
2010-06-25 02:52:33 - ? [310] 8 processor(s) and 4096 MB RAM detected
2010-06-25 02:52:33 - ? [339] Local computer is REDMOND\XXXX running Windows NT 5.2 (3790) Service Pack 1
2010-06-25 02:52:33 - ? [432] There are 11 subsystems in the subsystems cache
2010-06-25 02:52:35 - ! [364] The Messenger service has not been started - NetSend notifications will not be sent
2010-06-25 02:52:35 - ? [129] SQLAgent$REDMOND\XXXX starting under Windows NT service control
2010-06-25 02:52:35 - + [396] An idle CPU condition has not been defined - OnIdle job schedules will have no effect
2010-07-05 11:49:16 - ? [130] SQLAgent$REDMOND\XXXX stopping because of Windows shutdown...
2010-07-05 11:49:23 - ! [165] ODBC Error: 0, Driver's SQLAllocHandle on SQL_HANDLE_ENV failed [SQLSTATE IM004]
2010-07-05 11:49:23 - ! [382] Logon to server 'REDMOND\XXXX' failed (SaveAllSchedules)
2010-07-05 11:49:32 - ! [359] The local host server is not running
2010-07-05 11:49:32 - ? [098] SQLServerAgent terminated (normally)



Cheers,
- Win.

" Have a great day "
Post #970205
Posted Tuesday, August 17, 2010 4:00 AM


SSC Veteran

SSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC Veteran

Group: General Forum Members
Last Login: Thursday, March 29, 2012 5:22 AM
Points: 260, Visits: 800
Any suggestions please..........


Cheers,
- Win.

" Have a great day "
Post #970229
Posted Tuesday, August 17, 2010 6:22 AM
SSC Veteran

SSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC Veteran

Group: General Forum Members
Last Login: Sunday, November 2, 2014 3:54 AM
Points: 225, Visits: 475
- Win. (8/17/2010)
Hi,

It was failed when server was rebooted. And we updated the domain account and password and tried restarting the services, but still it failed.....


Please find the below error log.

2010-06-25 02:52:33 - ? [100] Microsoft SQLServerAgent version 9.00.4035.00 (x86 unicode retail build) : Process ID 5172
2010-06-25 02:52:33 - ? [101] SQL Server REDMOND\XXXX version 9.00.4035 (0 connection limit)
2010-06-25 02:52:33 - ? [102] SQL Server ODBC driver version 9.00.4035
2010-06-25 02:52:33 - ? [103] NetLib being used by driver is DBNETLIB.DLL; Local host server is REDMOND\XXXX
2010-06-25 02:52:33 - ? [310] 8 processor(s) and 4096 MB RAM detected
2010-06-25 02:52:33 - ? [339] Local computer is REDMOND\XXXX running Windows NT 5.2 (3790) Service Pack 1
2010-06-25 02:52:33 - ? [432] There are 11 subsystems in the subsystems cache
2010-06-25 02:52:35 - ! [364] The Messenger service has not been started - NetSend notifications will not be sent
2010-06-25 02:52:35 - ? [129] SQLAgent$REDMOND\XXXX starting under Windows NT service control
2010-06-25 02:52:35 - + [396] An idle CPU condition has not been defined - OnIdle job schedules will have no effect
2010-07-05 11:49:16 - ? [130] SQLAgent$REDMOND\XXXX stopping because of Windows shutdown...
2010-07-05 11:49:23 - ! [165] ODBC Error: 0, Driver's SQLAllocHandle on SQL_HANDLE_ENV failed [SQLSTATE IM004]
2010-07-05 11:49:23 - ! [382] Logon to server 'REDMOND\XXXX' failed (SaveAllSchedules)
2010-07-05 11:49:32 - ! [359] The local host server is not running
2010-07-05 11:49:32 - ? [098] SQLServerAgent terminated (normally)


Does mssql service also running under this account??? just for testing purpose change the srvice account to local or add the service account to local admin (although its not recommended) but this will confimr if this is due to any permissions issues.... secondly have u added this new domain login for having "log on as service" rights??

Tell me if this helps.

Rohit
Post #970321
Posted Tuesday, August 17, 2010 6:43 AM


SSC Veteran

SSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC Veteran

Group: General Forum Members
Last Login: Thursday, March 29, 2012 5:22 AM
Points: 260, Visits: 800
Hi Rohit,

Tested all the things with accounts and permissions. Still no use...

Its throwing the same error.



- Win.



Cheers,
- Win.

" Have a great day "
Post #970359
Posted Tuesday, August 17, 2010 6:46 AM


SSC Veteran

SSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC Veteran

Group: General Forum Members
Last Login: Thursday, March 29, 2012 5:22 AM
Points: 260, Visits: 800
SQL Server Services are running fine with the same account.




Cheers,
- Win.

" Have a great day "
Post #970364
Posted Tuesday, August 17, 2010 6:53 AM
SSC Veteran

SSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC VeteranSSC Veteran

Group: General Forum Members
Last Login: Sunday, November 2, 2014 3:54 AM
Points: 225, Visits: 475
- Win. (8/17/2010)
Hi,

It was failed when server was rebooted. And we updated the domain account and password and tried restarting the services, but still it failed.....


Please find the below error log.

2010-06-25 02:52:33 - ? [100] Microsoft SQLServerAgent version 9.00.4035.00 (x86 unicode retail build) : Process ID 5172
2010-06-25 02:52:33 - ? [101] SQL Server REDMOND\XXXX version 9.00.4035 (0 connection limit)
2010-06-25 02:52:33 - ? [102] SQL Server ODBC driver version 9.00.4035
2010-06-25 02:52:33 - ? [103] NetLib being used by driver is DBNETLIB.DLL; Local host server is REDMOND\XXXX
2010-06-25 02:52:33 - ? [310] 8 processor(s) and 4096 MB RAM detected
2010-06-25 02:52:33 - ? [339] Local computer is REDMOND\XXXX running Windows NT 5.2 (3790) Service Pack 1
2010-06-25 02:52:33 - ? [432] There are 11 subsystems in the subsystems cache
2010-06-25 02:52:35 - ! [364] The Messenger service has not been started - NetSend notifications will not be sent
2010-06-25 02:52:35 - ? [129] SQLAgent$REDMOND\XXXX starting under Windows NT service control
2010-06-25 02:52:35 - + [396] An idle CPU condition has not been defined - OnIdle job schedules will have no effect
2010-07-05 11:49:16 - ? [130] SQLAgent$REDMOND\XXXX stopping because of Windows shutdown...
2010-07-05 11:49:23 - ! [165] ODBC Error: 0, Driver's SQLAllocHandle on SQL_HANDLE_ENV failed [SQLSTATE IM004]
2010-07-05 11:49:23 - ! [382] Logon to server 'REDMOND\XXXX' failed (SaveAllSchedules)
2010-07-05 11:49:32 - ! [359] The local host server is not running
2010-07-05 11:49:32 - ? [098] SQLServerAgent terminated (normally)


See to be honest your log doesn't seems to be complete and of today's date (25th June & 5th July)... did you checked the logs after you did your tests just now???
Post #970373
Posted Tuesday, August 17, 2010 6:55 AM


SSCertifiable

SSCertifiableSSCertifiableSSCertifiableSSCertifiableSSCertifiableSSCertifiableSSCertifiableSSCertifiableSSCertifiable

Group: General Forum Members
Last Login: Tuesday, December 23, 2014 9:32 AM
Points: 5,490, Visits: 10,354
Win

Since you're getting Logon to server 'REDMOND\XXXX' failed, I would guess that your SQL Server Agent doesn't have permission to log on. Have a look under Logins, and check that the SQL Server Account is there, or that a group of which it is a member is there. If you set up SQL Server to record failed logins then the login failure will also appear in the SQL Errorlog, along with the name of the login for which logon failed.

John
Post #970375
Posted Tuesday, August 17, 2010 12:08 PM


SSCertifiable

SSCertifiableSSCertifiableSSCertifiableSSCertifiableSSCertifiableSSCertifiableSSCertifiableSSCertifiableSSCertifiable

Group: General Forum Members
Last Login: Today @ 6:07 AM
Points: 6,763, Visits: 14,427
- Win. (8/17/2010)
And we updated the domain account and password


what tool did you use to update the service account username and password?

Services snapin
SQL Server Config Manager


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Ya can't make an omelette without breaking just a few eggs"
Post #970648
« Prev Topic | Next Topic »

Add to briefcase 12»»

Permissions Expand / Collapse